Акне и белези от акне

Акнето е често срещан проблем при много хора в различни възрасти. Не бихме могли да определим в коя възрастова група се среща повече или в кой от двата пола е по-често проявен. Причината за това е, че акнето се получава в резултат на различни фактори от външната среда и начина ни на живот. Разбира се, някои типове кожа са по-податливи, ако можем така да се изразим или по-лесно уязвими.

Как изглежда акнето и какво представлява?

acne

Акнето всъщност е един от най-често срещаните кожни проблеми. В повечето случаи започва да се проявява в пубертета, поради настъпващите промени на тялото, но също така може да се прояви и при силен стрес, недобро хранене или пък недобра хигиена. Акнето се изразява в запушване отворите на мастните жлези на кожата и образуване на черни точки, известни още като комедони.

Ако не обърнем внимание на този проблем на време, тези черни точни се превръщат в гнойни пъпки. С времето проблема може да се задълбочи до такава степен, че дори и да започнем лечение след време, ще ни отнеме двойно, а може би дори и тройно повече време и сили, за да се справим с този проблем и да изчистим кожата си.

Освен по-горе изброените причини, акнето може да се прояви и поради повишено ниво на тестостерон при мъжете или генетична предразположеност. За съжаление все по-често срещана причина за акне е неправилното хранене и огромното количество „бърза храна”, която днешните младежи буквално поглъщат. Некачествените продукт, пълни с различни консерванти или заместители, които се предлагат във веригите са един от „най- добрите” приятели на акнето. Всичко това в комбинация с пубертета и целия хормонален и психически процес в тялото, който се получава в този момент довежда до много кожни проблеми, сред които не е само акнето, но то е най-разпространено.

В другия възможен случай срещаме отново същите тези продукти „близки приятели” на акнето в комбинация със стреса, под които повечето зрели вече хора живеят. Стрес от работа, стрес покрай семействата и близките, стрес тук, стрес там, хапване на крак, изтощаване на тялото и неговите запаси до максимум. Когато тези запаси са недостатъчни, тялото започва да ни „ говори”, чрез различни симптоми и  начини то ни показва от какво има нужда, какво можем да променим. За съжаление в забързаното ежедневие ние не чуваме, не виждаме, не възприемаме и не осъзнаваме дори и да видим. От там и проблемите се задълбочават, стават все по-трудно и невъзможно за справяне с тях.
И като краен резултат получаваме проблем, с който да се борим упорито и продължително.

Методи за лечение

Ако направим една бърза проверка в интернет бихме могли да открием много различни мнение, препоръки и методи за справяне с акнето. Може да ползвате различни козметични продукти, народна медицина, различни избелващи, почистващи и подмладяващи  процедури, и дори лекарства, но най-важното е преди да вземете решение и да предприемете дадена стъпка, е да получите достатъчно информация за процеса и страничните му ефекти. Като всяко едно нещо и тук може да срещнете много различни и нежелани странични ефекти, най-често срещаните такива са петната и белезите.

В повечето случаи те се появяват в следствие на неправилна употреба на даден медикамент или припряността, която обикновено проявяваме. Ако се замислите повечето Ваши познати или близки са имали такъв проблем, а може би дори и Вие. Това, което е характерно за много хора е, че виждат проблема, осъзнават го в доста голям процент от случаите, но за съжаление трудно се решават на действие и това води до много лоши последствия. Не бихме могли да „си затваряме очите с месеци”, а след това да очакваме невероятен и мигновен резултат.

Премахнете белезите от акне с Derma Stick

Както повечето кожни заболявания и при акнето всеки един ден е от значение. Не е достатъчно просто да виждаме и да осъзнаваме проблема, важно е да предприемем някакво действие – консултация с дерматолог, проучване в интернет на различните методи и лечение и вредите, и ползите от тях. И най-важното е да сме постоянни и търпеливи. Борбата с акнето е много трудна, дори може да бъде и жестока. В повечето от случаите на акне, дерматолозите препоръчват и диета съобразена с медикаментите и / или козметичните средства, които ще трябва да използвате.

acne-scar

Някои дерматолози препоръчват дори различна комбинация от медикаментозно лечение и народна медицина ( различни компреси, билки, стоене над пара, за да се отворят порите и да се почисти кожата в дълбочина и други). Диетата и консумацията на повече вода са неразделна част от тези процеси. Много пъти сме чели и чували колко е полезна водата, как трябва да пием много вода и различни подобни и близки мнение.

Повечето от нас обаче, не се замислят над тези думи, не обръщат внимание на подобни статии или репортажи. Много хора смятат водата за даденост, във всеки един аспект. Истината, както винаги разбира се се крие някъде по средата. Водата е полезна, както всички знаем тя помага за пречистването на организма и за възстановяването му при липса на даден витамин. Но водата не е заместител, колкото и вода да пием на ден организма продължава да се нуждае и от други компоненти. И като всяко прекалено нещо, рядко но се случва водата може да доведе и до някои проблеми, като например задържането и в организма.

Това е и причината да твърдим, че не трябва да се само-лекуваме или да опитваме сами да се справим с проблемите и сигналите, които нашето тяло ни изпраща. Така е и при акнето. Както вече споменахме, най-често срещаните проблеми и последствия при неправилно третиране на такъв кожен проблем, са белезите и петната, които остават след него.

Важно е да знаете, че дори и да се спасите от акнето, това не е гаранция че няма да се „сдобиете с един спомен” от него. Който в някои ситуации, може да бъде и спомен завинаги. Има различни методи за третиране на петната и белезите след акне, също така и много домашни методи. Ето и някои от тях:
– Употреба на зехтин, който е много известен сред народната медицина, за лечение на кожни заболявания.
– Употреба на сода бикарбонат, която сме свикнали да употребяваме не само в кухнята, но и за какво ли още не в домакинството. А също така и за лечение или по-скоро облекчение на киселини. При този продукт обаче, както може би и сами се досещате страничните ефекти са доста възможни и опасни.
– Употреба на лимонов сок – тук също трябва да бъдем внимателни с двойния ефект, който може да получим, заради киселинния характер на лимона. Въпреки това, можем да отбележим, че лимоновия сок значително ще подобри обезцветяването на белезите.
– Употреба на пречистена вода – както вече споменахме, водата с добро качество е едно от най-разпространените и наистина ефективни средства за справяне с различни заболявания.Тя подпомага в голяма степен за премахването на токсините и прочистването на организма.
– Употреба на Витамин Е– Масажи с масло витамин Е може да правите всеки ден по 4-5 минути, с кръгови движения върху белезите и засегнатите места. Маслото от витамин Е е един невероятен начин за хидратиране и подхранване на кожата.
– Употреба на сок от краставица – повечето от дамите знаят за добрия ефект на краставицата. Всички сме чували за маски с краставица, а не веднъж сме и виждали дори по филмите сцени, на които актрисите са с маска на лицата си и две резънчета краставица на очите.Ами да, краставицата и сока от нея е адстринфентно средство, което помага да се отворят порите на лицето и да се почистят от наслоилия се прах и масла, които причиняват акнето.

Какво още?

И така в заключение имайте предвид, че целта на тази статия не е да Ви плаши, а да Ви помогне да осъзнаете, ако вече не сте разбира се, колко сериозни могат да бъдат кожните проблеми. И най-вече акнето, тъй като по-голямата част от проучванията показват, че това е най-често срещаното кожно заболяване. Бъдете организирани и решителни. При най-малкия проблем се посъветвайте със специалист и/ или потърсете информация за проблема. Не затваряйте очите си, колкото по-рано започнете лечението на акне, толкова по-бързо и безболезнено ще мине то, с възможно най-малко усложнения и последствия.И не на последно място не забравяйте да бъдете позитивни и да се усмихвате. Някои учени смятат, че положителната нагласа на духа, ускорява процесите в организма и подобрява метаболизма.

Анелия Коларова

Писател и блогър

Свързани публикации:

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търсене

Популярни публикации

  • All Post
  • Derma stick
  • Uncategorized
  • Белези от акне
  • Блог
  • Бръчки
  • Здраве
  • Козметика
  • Пигментни петна
  • Стрии

Категории

Edit Template

newderma.bg

Добре дошли в нашия сайт, посветен на органичната красота!

Ние сме ентусиасти, обединени около идеята, че красотата трябва да бъде не само външна, но и здравословна и устойчива.