Имате акне ? Какво следва ?

За трудната битка с  акнето

Макар и успешно проведена битката срещу акнето често оставя своите следи – неприятните белези от акне. Много е важно да се знае, че лечението на акне и лечението на последствията от него са коренно различни процеси, които не протичат едновременно. В повечето случаи първо се изчаква да се излекува акнето, но за съжаление това може да отнеме и години. А неприятните белези от акне сякаш поставят преграда пред радостта от това да имаш красиво лице именно в най-розовия период от живота и вместо рози от поклонници обикновено получаваш рози по лицето си. Битката с белезите от акне изисква не само упоритост, но и постоянтво и много информация за проблема.

белези от акне

Акнето е кожно заболяване, което засяга до 80% от тийнейджърите и около 5% от хората в зряла възраст. Момчетата са по-често засегнати от момичетата.Понякога след възпаление от акне кожата се възстановява, но често остават белези. Най-засегнати са: лицето (чело, бузи, брадичка), деколтето и гърба. Тежестта може да варира от леки до тежки случаи. Около 8 от 10 тийнейджъри развиват някаква степен на акне. Често това е лека форма. Въпреки това се счита, че около 3 от 10 тийнейджъри имат акне достатъчно лошо, за да се наложи лечение за предотвратяване на белези. Нелекуваното акне обикновено трае около 4-5 години преди да се преустанови. Въпреки това, в някои случаи, то може да продължи много години.

Какво  представлява  акнето

Това е видим признак, че токсините в тялото се стремят да избият навън. Когато черният дроб и бъбреците не могат да прочистват организма от токсините, единственият друг начин е това да стане през кожата. Когато порите на кожата са запушени от прекалено активната секреция на мастните жлези или от употреба на козметични препарати, токсините трябва да упражнят още по-голям натиск, за да излязат навън. Резултатът е обилни обриви по кожата, много често възпалени и зачервени, а в някои случаи кървящи и оставящи белези. Мастните жлези, които се намират точно под повърхността на кожата, произвеждат себум, който поддържа кожата еластична и гладка. Порите по кожата позволяват себума да се качи на повърхността на кожата.

Белези от акне

Акнето се появява, когато порите в кожата ни се запушат. Това запушване започва с мъртвите кожни клетки. Обикновено, мъртвите клетки на кожата се издигат към повърхността на порите, за да бъдат изхвърлени. Когато мастните ни жлези започнат да произвеждат много себум, мъртвите кожни клетки остават вътре в порите. Вместо да излязат на повърхността, клетките стават в капан вътре в порите. Понякога бактериите, които живеят върху кожата ни, също влизат вътре в запушената пора. Там бактериите имат добра среда за бързо размножаване. С огромни количества бактерии в порите, те се възпаляват. Ако възпалението отиде дълбоко в кожата, се появява акнеична киста или възелче.

Акнето може да възникне поради въздействието както на външни, така и на вътрешни източници. Възможно е да се причини от бактерия, която прониква в организма отвън, например с прах или друго замърсяване от околната среда. Вътрешните причини за акнето са стрес и хормонален дисбаланс (типично за подрастващите младежи и жените с менструация), което води до прекалено активна мастна секреция. Хранителните алергии и свръхчувствителност към някои храни също причиняват акне. Винаги когато е възможно, предпазвайте кожата си от външни токсини и избягвайте употребата на козметични средства, които могат да запушат порите на кожата.

belezi-ot-akne
белези от акне

Вътрешните причини за акнето се контролират по-трудно. Следете дали се дехидратирате достатъчно, избягвайте стреса, не консумирайте пържени, мазни и всякакви преработени или опаковани продукти. Алергични реакции по кожата могат да бъдат причинени от глутен, обикновено се намира в пшеницата, млечни продукти, някои видове меса, яйца, шоколад и захар.  Повече за диетата при акне прочетете тук

Акнето може да бъде на два етапа:

 • Леко до умерено акне – черни точки, кистички и малки пъпки

Някои пори се запушват, което се дължи на това, че на повърхността на кожата порите стават по-големи и в комбинация с мъртвите клетки се формират „тапите”, които блокират върха на порите като малки петна, известни като черни точки и кистички (комедони). Забележка: черния цвят на черните точки се дължи на кожен пигмент и не е мръсотия, както някои хора си мислят. Малките пъпчици, или още папули, се образуват от събрания себум в блокираните пори. В много случаи, акнето не се развива отвъд тази лека форма.

 • Умерено до тежко акне – по-големи петна и възпаление

Себумът е идеален капан за бактерията Propionibacterium, където тя може да живее и да се размножава. Тази бактерия обикновено живее върху кожата и не прави нищо лошо. Въпреки това, ако голям брой от нея се развие в себума, имунната система може да реагира и да причини възпаление. Ако възпалението се развива, то причинява на околната кожа петна, които стават по-големи и пълни с гной (пустули). В някои случаи пустулите стават още по-големи и образуват малки възелчета и кисти. Областта на кожата, която е била възпалена може да остане оцветена в продължение на няколко месеца, след като възпалението си е отишло (пост-възпалителна хиперпигментация). Това често е по-забележимо при хората с тъмна кожа. Също така, може да остане малък белег, където е било възпалението. Тези малки белези често не избледняват напълно и са маркер при по-възрастни хора, които някога са имали възпалено акне. Всяка промяна на цвета на кожата или нарушаване на нейната повърхност, която се задържи повече от 6-8 месеца наричаме постоянен белег от акне. Колкото по-рано се започне с лечението на белези, толкова по-голям е шансът те да бъдат премахни почти напълно.

Анелия Коларова

Писател и блогър

Свързани публикации:

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търсене

Популярни публикации

 • All Post
 • Derma stick
 • Uncategorized
 • Белези от акне
 • Блог
 • Бръчки
 • Здраве
 • Козметика
 • Пигментни петна
 • Стрии

Категории

Edit Template

newderma.bg

Добре дошли в нашия сайт, посветен на органичната красота!

Ние сме ентусиасти, обединени около идеята, че красотата трябва да бъде не само външна, но и здравословна и устойчива.