КОГА СЕ ПОЯВЯВАТ ПЪРВИТЕ БРЪЧКИ? ТЕСТ: ИМАМ ЛИ БРЪЧКИ?

Кога започва да се появяват  първите бръчки

След 25-годишна възраст първият видим признак на стареене са фините линии и бръчките . Те се появяват в различни зони на лицето и е лесно да бъдат забелязани. След достигането на полова зрялост организмът започва постепенно да старее, което е естествена и неизбежна проява на жизнения цикъл. По това време се забелязва значителен спад на производството на колагенови влакна, забавяне процесите на растеж и обновяване клетките на епидермиса, загуба на способността им да задържат и съхраняват необходимата влага.

Симптомите на подобно състояние са: опъване и сухота на кожата, усещане за липса на еластичност, образуване на дълбоки гънки в областта около носа, устата, шията, подбрадичката и челото. Нерядко подобни признаци на стареене са съпътствани и от появата на сенки или торбички под очите и влошаване цвета на лицето. Първи се появяват финните линии. Тези малки, плитки бръчки обикновено се формират около външните ъгълчета на очите. Известни са още като „линии на смеха“ или пачи крак. Финните линии могат да се появят и по бузите. По челото бръчките се появяват под формата на хоризонтални линии, причинени от лицевите мимики. С течение на времето те се задълбочават. По-малките, вертикални линии между веждите се дължат на намръщването. По-дълбоките бръчки между носа и устата формират заоблените гънки, които са свързани с увисването на кожата и загубата на обем.

 Къде се появяват първите бръчки

Обикновено първоначално възникват в следните зони:

По челото ще забележите хоризонтални линии и бразди между веждите. Появяват се първо като „мимически бръчки“, частично причинени от израженията на лицето, и постепенно се задълбочават.

По външните ъгълчета на очите се появяват фините линии, които стават по-изразени с течение на времето. Те са известни още като „пачи крак“ или „линии на смеха“. Тези бръчки обикновено се забелязват първи. Това е така, тъй като кожата в тази област е по-тънка и по-предразположена към образуване на бръчки от другите части на лицето.

В зоната между носа и устата се образуват по-дълбоки бръчки, които ги свързват. Това са назолабиалните гънки. Появата на тези бръчки се свързва със загубата на обем, тъй като те са признак и на увиснала кожа.

С течение на времето фини линии се появяват по цялото лице. Те не са свързани с израженията на лицето и са видими непрекъснато. Първоначално се появяват като леко набръчкана кожа и с напредването на възрастта се развиват в по-изразени бръчки. За тяхното формиране допринасят намалената еластичност и плътност на кожата. Появяват се по цялото лице, но са най-забележими в зоната под очите.

brucki

Кога трябва да вземем мерки против бръчките

Решението кога трябва да се започне активно с борбата против бръчките е строго индивидуално. Стъпките могат да бъдат разделени на:

 • превантивни
 • борба с първите финни бръчки
 • борба с дълбоките бръчки
Превантивните мерки включват:
 • използването на добър слънцезащитен продукт и внимателното излагане на слънце, включително използването на шапка, дори по време на плуване.
 • достатъчното хидратиране на кожата – вътрешно и външно.
 • доброто подхранване на кожата – вътрешно и външно. Това означава здравословна диета без консерванти, подсладители, опаковани храни, като се приема минимум 500 гр. сурови плодове и зеленчуци. Приемане и на витамини външно чрез маски или кремчета.
 • добро почистване на кожата – поне няколко пъти на ден и задължително преди сън.
 • гимнастика на на лицето и масажи, както и стоене с главата на долу поне за 5 мин на ден.
 • използване на лед за стимулиране на кръвоснабдяването на кожата.
 • парни бани и сауни.
 • поне 1 час стоене в незатворени пространства.
 • отбягване на пушенето, лягането късно, храненето късно и стреса.
 • въвеждане на правилното дишане, което да стимулира клетъчната обмяна.
 • справяне със здравословните проблеми особено ако са хормонални, тъй като последните прябко влияят на структурата на кожата.
brucki
Борба с първите финни бръчки

При появата на първите фини бръчки е моментът да се вземат целенасочени мерки към преодоляването на този проблем. Появата им може да бъде както от 20 годишна възраст, така и над 35 възраст в зависимост от гена, здравето и външните фактори. На този етап дори човек може да се справи дори и само с домашни средства или достатъчно добри кремове. Първата основна грижа трябва да е насочена към кожата около очите, защото там тя е най-тънка и уязвима. За тази цел трябва да бъде постоянно подхранвана и добре кръвоснабдена.

упражнения за лице

Борба с дълбоките бръчки
dermapen

При този етап действията трябва да са по-решителни. Обикновено насочването към професионалисти и професионални уреди е добро решение. На този етап кожата да търпи сериозни последици от загубата на колаген и еластин. Те се изразяват в бръчки и само мазането с домашни средства или професионални кремчета не е достатъчно. Кожата поема само 0,3 % от тях. Използването на средства, които стимулират производстводството на колаген и  нейната пропускливост,  спомагат за решението на проблема с бръчките. Такива средства са както лазерните терапии, химическите пилинги, дермабразио процедурите, но също особено сполучлива е микро иглената терапия. Най-модерното средство на микро иглената терапия – Derma Stick спомага не само да стимулацията на колаген, но и за отварянето на микро каналчетата в кожата с цел навлизането на полезните съставки и подхранващите срества. При това е усъвършенстван така че да бъде използван и в домашни условия. Чрез  помощта на Derma Stick  се  увеличава  многократно наноабсорбацията.

Тест: Застрашен/а ли съм да  имам преждевременни бръчки

Това е въпрос, който все по-млади хора си го задават. Красотата вече не е въпрос само на естетична, но и на социален престиж. Грижата за красивата кожа често се възприема като за добър показател за просперитет, добър живот, отговорно и съзнателно отношение към собственото тяло. Затова не пропускайте да разберете повече не само за повече за своята кожа, но и за своето бъдеще.

Отговорете с Да или Не.

 1. Чистя кожата си по-малко от 2 пъти дневно.
 2. Не използвам слънцезащитен фактор
 3. Не я подхранвам с маски или кремчета
 4. Не й правя масажи
 5. Не я хидратирам
 6. Не я предпазвам от студ
 7. Храня се нездравословно основно с преработена и опакована храна
 8. Пуша
 9. Живея в град
 10. Не спортувам
 11. Пия по-малко от 2 литра вода на ден
 12. Спя по-малко от 6 часа на денонощие
 13. Лягам си по-късно от 22.00
 14. Приемам противозачатъчни
 15. Имам хормонално нарушение
 16. Имам хронично – дегенаративно заболяване.

Ако сте отговорили с:

 • повече от 9 Да и сте над 25 години, то със сигурност вече забелязвате първите си финни бръчки, но по-страшното е това, което ви очаква след 35-та година. При всички тези фактори не съмнено кожата ви е застрашена от сериозни и дълбоки бръчки още, когато минете 35 години. Но не се отчайвайте. Новите и модерни изобретения ще ви помогнат до голяма степен да се справите с проблема, ако вземете спешни мерки.
 • повече от 6 Да – Опасността е пред Вашата кожа и дори още най-тънките линии по лицето Ви да не се виждат, то не съмнено структурата на кожата е нарушена. Сега е моментът да се вземат превантивни мерки и на 35-та си година да продължавате да изглеждате като на 25.
 • Ако имате само 3 Да – то със сигурност се усмихвате, когато се оглеждате в огледалото. Но за да продължавате да се усмихвате, не забравяйте, че има един фактор, който никой не може да премахне и това е остаряването. Затова продължавайте да бъдете предпазливи, да се информирате и да отривате интересни изобретения като New Derma Stick.

Анелия Коларова

Писател и блогър

Свързани публикации:

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търсене

Популярни публикации

 • All Post
 • Derma stick
 • Uncategorized
 • Белези от акне
 • Блог
 • Бръчки
 • Здраве
 • Козметика
 • Пигментни петна
 • Стрии

Категории

Edit Template

newderma.bg

Добре дошли в нашия сайт, посветен на органичната красота!

Ние сме ентусиасти, обединени около идеята, че красотата трябва да бъде не само външна, но и здравословна и устойчива.