Крем или Серум с хиалуронова Киселина за кожата на лицето

Знаете ли, че красотата и състоянието на кожата и е един от  трите фактора, които определят начина, по който биваме възприемани от околните? Да, точно така! Красивата и здрава кожа е най- добрия грим, който можем да дадем на лицето си.

Това се дължи най- вече на факта, че кожата съставлява цели 20% от нашето тегло и е най- големия орган в човешкото тяло. Освен това е видима за околните, а красивата кожа е символ и на здраво тяло. Друг много интересен факт е, че 70% от кожата ни всъщност е вода, като само  в повърхностния слой- епидермиса,  се съдържат 20%. Или иначе казано, при тегло от 55 килограма, 7,7 килограма са вода в кожата ни, а 1,5 килограма само в епидермиса. Впечатляващо , нали? Освен това водата е необходима на всички нива в кожата ни: в клетките, в междуклетъчното пространство и в повърхностния слой. Без вода клетките не успяват да извършват своите процеси, кожата става нееластична и губи своите защитни функции.

Освен това, кожата е нашата външна защита от вредни фактори, а именно под тяхното влияние тя  губи своята хидратация. Ето защо е толкова важно да се грижим кожата ни да бъде винаги добре хидратирана. Това ще гарантира не само здравословното ѝ състояние, но и вида ѝ.

Кои фактори могат да доведат до прекомерна дехидратация на кожата на лицето?

 1. Синтетична среда и синтетично осветление. Дългото стоене в офиса, на изкуствена светлина и пред компютъра допринася за влошаване вида на кожата ни.
 2. Незащитено излагане на слънце, вятър, резки промени в температурите, сух студ или силна горещина. Сухия въздух също е причина за дехидратация на кожата на лицето.
 3. Липсва на количество вода в организма. Цялостна дехидратация на тялото, стареене.
 4. Неподходящи и агресивни почистващи продукти за лице. Такива са всички лосиони със спирт, чистия спирт, продукти за дезинфекция, сапун, обикновени мокри кърпички и др.
 5. Миене с много гореща вода или много варовита вода. Дългото стоене във вода също допринася за отстраняване на прекалено много от повърхностния, липофилен слой на кожата, като така се премахва мазнината, а тя спомага за задържане на влагата. Ето защо, след като сте били на басейн, чувствате кожата си суха и опъната.
 6. Стреса и тежки и дълги пътувания също са причина за не добра хидратация на кожата.
 7. Производството на себум. Себумът е специфичен мастен секрет отделян от мастните жлези. Прекомерната секреция на себум води до запушване на мастните жлези, което води до появата на акне. При не достатъчната секреция на себум кожата изсъхва, опъва се и се напуква. Себумът образува водонепропусклив слой на повърхността на кожата ни и така спомага за задържането на влагата в нея. С напредването на възрастта мастните жлези започват да произвеждат все по- малко себум, което може да нормализира до някъде мазната кожа или да изсуши още повече сухата.

В следствие на нарушения хидробаланс се стига до повишаване чувствителността на кожата и поява на множество козметични и здравни недостатъци, като: зачервявания, напуквания, бръчки, поява на капиляри, лющене, пигментация, състарен и сив вид.

Добрата новина тук е, че с всичко горе изброено успешно се бори хиалуроновата киселина!

Важно!

Много често бъркаме сухата кожа с дехидратираната. Най- вероятно и Вие самите, често пъти казвате „Кожата ми е много суха“ и купувате крем за суха кожа, нали? Това обаче е грешно. Разликата е в това че, козметологията, като наука, както и професионалната козметика, счита за „суха кожа“ , кожа бедна на мазнини, а не бедна на вода! И така, купувайки и използвайки продукти за „суха кожа“ ще увеличим количеството на мазнината, а ако кожата ни е комбинирана или мазна, това ще я омазни още повече. Освен това мазната кожа е силно предразположена към възпаления и пъпки, които ние опитваме да преборим с различни лосиони и спиртни продукти, а така я лишаваме още повече от необходимата ѝ влага. Много е важно да се знае и да стане ясно на всеки, че мазнината неможе да замести водата и обратно, а от овлажняване се нуждае абсолютно всяка, дори най-мазната кожа.

„Сухата“ кожа, пък се нуждае не само от влага, но и от подхранващи вещества. Тя е много по-тънка, лесно ранима и много по-рано й се появяват бръчки. За да забавим максимално този процес е препоръчително да подбираме козметични средства с високо процентно съдържание на овлажняващи и подхранващи компоненти. Хиалуроновата киселина е един от тях и е много важна съставка на съединителната тъкан и гарантира набавянето и натрупването на вода.

Т.е., когато усетите кожата си раздразнена, зачервена, опъната, сърби и се лющи- не взимайте продукти за суха кожа, а такива за дехидратирана.

Анелия Коларова

Писател и блогър

Свързани публикации:

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търсене

Популярни публикации

 • All Post
 • Derma stick
 • Uncategorized
 • Белези от акне
 • Блог
 • Бръчки
 • Здраве
 • Козметика
 • Пигментни петна
 • Стрии

Категории

Edit Template

newderma.bg

Добре дошли в нашия сайт, посветен на органичната красота!

Ние сме ентусиасти, обединени около идеята, че красотата трябва да бъде не само външна, но и здравословна и устойчива.