Микроиглената мезотерапия и вашата кожа

Какво е мезотерапия?

Мезотерапията е нехирургичен метод от алтернативната медицина за въвеждане на медицински или хомеопатични разтвори и вещества, лекарства, растителни екстракти, витамини и други съставки в тялото и по-точно в мастната тъкан на подкожието. Мезотерапията дава възможност за усвояването на специфични за кожата вещества на дълбочина, която не може да се постигне при използване на козметични продукти, като кремове. Методът е конкурент на пластичната хирургия.

Обикновено, за тази процедура се използват инструменти, като игли, мезо ролери, мезо моливи (стикове) или пистолет.

Исторически поглед

Думата мезотерапия идва от гръцки език, където „mesos“ означава среден, и „therapeia“- терапия (медицинско лечение). Или, можем да приемем, че мезотерапията е вид не хирургично лечение.

Мезотерапията е позната още от 1958 година, когато Мишел Пистор (1924-2003) извършва клинични изследвания и основава мезотерапията. Тогава тя се е използвала за медицински цели, но с напредването на науката и технологиите днес е един от най- ефикасните познати козметични методи. През 1958 година френската преса формулира термина „Мезотерапия“ през 1958 г., а през 1987 година мезотерапията е призната за медицинска специалност.

Както много от научните открития, мезотерапията също е открита по случаен начин. При д-р Пистор идва пациент, който изпада в астматичен пристъп. Лекарят не разполагал с необходими инструменти, а е трябвало бързо животоспасяващо действие. Оглеждайки се, забелязал счупена спринцовка с 4 мм. дължина на иглата. Пистор я почистил, инжектирал с нея необходимия медикамент, след което излязъл от кабинета, втурвайки се да търси средства за спешна медицинска помощ. Когато се върнал при пациента, обаче, с изненада установил, че той се чувства добре и пристъпа е овладян.

Случката провокира създателя на мезотерапията да проведе клинични изследвания и да обобщи изводите от тях. След време Пистор отива в Париж и показва резултатите на именития френски лекар Карно. Двамата разработват специални мезотерапевтични игли с дължина 4 мм. и полагат началото на мезотерапията, като лечебна техника.

В наши дни

Мезотерапията е част от биоестетичната медицина, целяща бърз и траен резултат с неинвазивни, близки до естествените за организма средства. Методът мезотерапия се е наложил стабилно в световната медицина, като ефикасно и комфортно неинвазивно средство, за бързо постигане на красота, здраве и добро самочувствие.

Основната сила на мезотерапията се състои в нейната методика. Поставянето на мезотерапевтичните терапевтици в мезодермалния слой позволява избягването на пътя им през стомах, бъбреци и черен дроб, което практически отстранява страничните им ефекти и дава бърз и траен резултат.

Ефикасността на мезотерапията се постига благодарение на поставената доза точно в проблемния участък. Средния слой на кожата, който е цел при мезотерапия, е характерен със светкавичните си дифузни процеси. Веднъж достигнал мезодермата, препаратът действа бързо, но се отделя продължително, прекъсвайки проблемния цикъл. Това позволява дълготрайни терапии да бъдат заместени с една-две процедури мезотерапия, с трайни резултати.

Кога е необходима мезотерапия?

Процедурата е универсална и е подходяща за широк кръг проблеми, но в наши дни най- често се използва за:

 • мимически бръчки;
 • птоза (паднал клепач) в ранните стадии;
 • общи признаци на стареене (намалена еластичност на кожата, поява на отпускане, нездрав вид, бледност);
 • акне и пъпки;
 • белези от различно естество, стрии;
 • повишена пигментация и лунички;
 • умерени мастни отлагания;
 • премахване на целулит;
 • косопад, пърхот;
 • розацея;
 • портокалова кожа
 • белези от акне.

Нуждата от такъв вид процедира не е свързана с възрастта. Понякога, кожата ни има нужда от мезотарапия още на 25- 28 годишна възраст. Тогава започват първите признаци за състаряването на кожата, което се характеризира с намаляването на фибропластите, отговорни за изработването на еластин и колаген, , ценната за организма хиалуронова киселина.

Техният недостиг води до снижение на тонуса и появата на бръчки. Тук идва на помощ мезотерапията. За щастие, вече не е необходимо да посещаваме специализирани салони, а можем да постигнем ефекта на мезотерапията дори у дома.

Къде и от кой се прави?

Когато говорим за инвазивни процедури и инжектирането на филъри, можем да кажем, че това е  дял от естетичната медицина и като такова се прилага от лекари дерматолози. Затова по-често ще видите, че те са част от номенклатурата на медицински центрове, клиники и индивидуални практики на дерматолози.

Някои от слабо инвазивните видове се прилагат в козметични салони.

В домашни условия, също можем да правим мезотерапии с козметични цели. Това става с помощта на дерма ролери (по- остарял метод с пластмасови валяци, покрити с тънки игли, които перфорират кожата) или с помощта на Дерма стик / Дермапен (нов, качествен и сигурен уред за терапия у дома).

Безиглена мезотерапия

При безиглената мезотерапия, активните полезни съставки за кожата се вкарват с помощта на ултразвук. Това е акустична вибрация с честота, превишаваща нашите възможности за долавяне на звук (по-висока от 20 000 Hz). Употребата на ултразвук е позната от времето на Втората световна война, като днес употребата му е въведена и в естетичните процедури. Основните приложения на ултразвуковата технология се отнасят до третиране на целулит и мастни натрупвания, както и при т.нар безиглена мезотерапия за лице, шия, деколте. При нея се вкарването на различни коктейли протича без да има нарушаване целостта на кожата, т.е. без да се перфорира горния слой.

С този метод, кожата донякъде се ексфолира, защото порите се отблокират и така се постига повишение на еластичността, блясъка и вида на кожата. При контакта на ултразвуковите вълни с билогичните тъкани се реализират разнообразни ефекти: механичен, термичен, химичен и кавитационен. Освен това, самата ултразвукова вибрация предизвиква микромасаж, който кара тъканите да се разтягат, а това от своя страна кара клетките да се активират. По този начин активните вещества, които сме доставили на кожата се абсорбират по- добре и по- равномерно. Като резултат от ултразвуковото въздействие се стимулират фибробластите за производство на нови и здрави колагенови влакна и се подобрява циркулацията. Паралелно с това и проникналите съставки в дермата генерират дълбока био-ревитализация и подхранване на тъканите.  Чрез активирането на обменните процеси се постига заглаждане на фините бръчки  и клетъчната пропускливост се подобрява. Безиглената мезотерапия е подходяща за всяка възраст и кожа, може да се прави във всяка част на деня и не  е необходимо да се съобразяваме с влиянието на сезоните. Тя е подходяща за тези, които искат да подобрят общия вид и състояние на кожата си, да се погрижат за нейната еластичност и мекота, но се притесняват от иглената мезотерапия. Ефектите са по- бавни и леки, но все пак значителни.

Иглена мезотерапия

Иглената мезотарпия е изключително подходяща, като превантивна грижа в борбата с отпускането на млада или стара кожа. Освен това метода се бори безупречно с кожни проблеми, като омазняване, широки пори, суха и дехидратирана кожа, съсухрена кожа при страстни пушачи, повдигане на двойна брадичка, заглаждане на бръчки около очите „пачи крак“ и бръчки над горната устна „баркод”– като алтернатива на ботокс, третиране на белези от акне. Лекуване на жълти образувания по горния и долния клепач. Лекуване на косопад , заличаване на пресни стрии до 1 година. Освен това резултатите са бързи и трайни и разчитат на естествения процес на клетките.

Какви съставки се вкарват в кожата чрез меторапия?

 • Хиалуронова киселина. В кожата набъбва, като поема вода от собственото тялото и така подобрява нейния тургор. Когато се прави мезотерапия на алергичен пациент, процедурата винаги трябва да е с чиста хиалуронова киселина, защото коктейлът от витамини може да предизвика алергия и невероятните резултати от мезотерапията да се компрометират.
 • Микс витамини ( С, D). Витамините благоприятстват храненето на кожата ни засилват нейната обмяна и действат антиоксидантно. Витаминния комплекс ( витамин А, витамин Е, витамин В3) и микроелементите Магнезий, Мед, Цинк имат анти-стрес действие, дават енергия на клетките и защитата, от която те се нуждаят.
 • Органичен силиций. Структурен елемент на съединителната тъкан. Вкаран в кожата, органичният силиций стимулира фибробластите, което води до увеличена биосинтеза на колагенови и еластични влакна и заздравяване на съединителната тъкан.
 • Колаген. Възстановява нарушените колагенови влакна. Подобрява контура и придава стегнатост на кожата.
 • Олигоелементи. Те са много важни за правилното функциониране на всички клетки и протичащите в тях биологични процеси. Те са мощни антиоксиданти и засилват имунитета на организма, като цинкът има двоен антиоксидантенефект и заема важно място в борбата срещу оксидативния стрес.

Мезотерапия с дермаролер

Дермаролерът ни е добре познат уред за мезотерапия. Той представлява дръжка с накрайник, който се движи, чрез въртеливи движения, които се предизвикат механично, търкаляйки накрайника по кожата. Накрайникът е покрит с микроигли, които могат да бъдат от 0.1 до 5 мм. Всички игли на един дермаролер са с една дължина. Като цяло мезотерапията с дермаролер са остарял метод, който е успешно заместен от употребата на дерма писалки (Дерма стик/ Дермапен).

Ако за първи път се сблъсквате с дермаролера се препоръчва иглите да са до 0.3мм. Тогава няма да усещате диксомфорт от самата процедура. С напредване на терапията може да преминете на дермaролер с по-голяма дължина на микроиглите, в зависимост какви резултати желаете да постигнете. Има вероятност кожата да свикне с терапията. Например, свръх стимулирането на образуване на колаген и нови влакна, може да доведе до процес на фиброзиране на тъканите, което от своя страна да има противоположен ефект. Ето защо, производителите на дермаролери и много дерматолози препоръчват, за по-добър ефект, дермаролер да се използва както следва:

 • При дължина на микроиглите от 0,25 мм до 0,5 мм – веднъж седмично, на 10 дни или на 2 седмици.
 • При дължина на микроиглите 0,5- 1 мм мм – веднъж на месец.
 • При дължина на иглите от 1,5 мм до 2,5 мм – веднъж на 6 седмици.

Ако сте решили да ползвате дермаролер у дома, то следвайте следващите 7 стъпки:

 1. Най- важното при употребата на дермаролера е кожата да е много добре почистена. Не бива да имаме никакъв грим. След това кожата се подсушава. В случай, че се използват игли, по- дълги от 1мм, то се прилага локална анестезия, в противен случай може да се изпитва неприятна болка. Не се препоръчва такава употреба за първи път в домашна среда.
 2. Подходяща козметика. В случай, че се борите с даден проблем, то може да използвате подходящите кремове или серуми. Най-добре е опитен специалист да Ви препоръча какви активни съставки да използвате ( витамини, колаген, ретинол и т.н. ). Във всеки случай, благодарение на дермаролер, тези съставки могат дълбоко да проникнат в кожата и многократно да се увеличи тяхното въздействие.
 3. Преди да започнете процедурата е добре да „разделите“ лицето на няколко по- малко участъка, а именно чело,очи, нос, лява буза, дясна буза, уста. Без силно да се притиска, с еднакво темпо, всяка зона се третира 10 пъти вертикално, 10 пъти хоризонтално и 10 пъти диагонално в двете посоки. Един от недостатъците на дермаролера, а именно че натиска зависи от този, който прави процедурата, а понякога това не е най- правилната сила.
 4. След като приключите се нанася от серума или крема. Може да се усеща парене или щипене, което е нормално. Необходими са поне 10 минути, за да може кожата да абсорбира добре всички съставки.
 5. В случай, че кожата е зачервена след процедурата, може да се нанесе успокояваща маска за 15-20 минути. Като цяло, това как ще изглежда кожата след процедурата зависи от дължината на иглите.
 6. След процедура с дермаролер, трябва да се погрижите кожата да е добре хидратирана и защитена. За да се предотврати изсъхването и опъването, кожата може да се намаже с овлажняващ и подхранващ крем. Не забравяйте да използвате и слънцезащитен крем като излизате навън, в противен случай може кожата да се пигментира.
 7. Добрата дезинфекция е задължителна. Преди и след процедурата трябва да потапяте накрайника в разтвор за стерилизация. Съхранението на дермаролера също е много важно. Използвайте специалната му кутия, за да не затъпите иглите. Ако иглите се затъпят не е добре идея да използвате дермаролера, защото ще предизвикате нараняване на кожата. Дермаролер не може да се използва върху възпалена и инфектирана кожа – гъбични и вирусни инфекции, абсцеси, псориазис, екзема, отворени рани, брадавици, бенки и папиломи.

Мезотерапия с Дермастик/ Дермапен

Дерма стика е сравнително нов, много компактен и изключително ефективен козметичен уред, с който можем да прилагаме мезотерапия у дома лесно и безопасно.

Дерма стик се справя перфектно, както с леки проблеми на кожата, като подпухналост и уморен вид, така и с проблеми, като белези от акне, пигментни петна, изглеждане на бръчки и др.

Дерма стик ( или познат още, като дерма писалка) може да се използва както за терапия за лечение, при която се използва апликатор с 12 микро игли, така и за ежедневна грижа на кожата с вскички видове козметика чрез третиране с наноапликатор. Основното предимство тук е, че няма опасност от нараняване на кожата, тъй като натиска не зависи от този, който прави процедурата. Освен това подобрението се забелязва още след първата процедура.

Как действа?

Микроиглите на дерма стика проникват перпендикулярно в кожата и чрез своята виброфункция подобряват ефективността на лечението благодарение на по-бързото усвояване на активните серуми, използвани при процедурата. Тези микроигли са за еднократна употреба, т.е. предаването на инфекции не е възможно. Тяхното регулирано перпендикулярно убождане в пъти намалява възможността за болка и епидермални щети.

Употребата на дерма стик действа добре на всеки вид кожа. Не е проблем да се комбинира и с други терапии. Няма риск от подуване и възпаление, единствения страничен ефект, който може да се появи е зачервяване на кожата след процедурата, но до няколко часа то изчезва.

Друго голямо предимство на дерма стика, е че няма нужда да купувате няколко уреда, за да имате няколко вида игли. Уредът има възможност за лесно регулиране на дълбочината на проникване на иглите. Така с един уред получавате възможност да изпълнявате микронидълинг процедурата с игли с дължина от 0,25 мм до 2 мм. Всичко това само с един единствен уред, без да се налага да сменяте приставки  по време на процедурата. За домашна употреба се препоръча да се използват игли с дължина до 1 мм.

Още едно голямо предимство на дерма стика, пред дерма ролера е, че след като постигнете желания резултат и сте се справили с даден проблем, това не означава, че повече няма да имате полза от самия уред. С наноапликатора можете да полагате всекидневна грижа и поддръжка на кожата си, като нанасяне избраните продукти. Той напълно безболезнено отваря в кожата над 2 милиона наноканалчета, 1000 пъти по-малки от микро отворите, които правят микро иглите. Наноапликаторът може да се използва всекидневно с козметични кремове и масла, като подобрява абсорбацията на кожата над 10 пъти, като позволява на съставките им да проникнат по-дълбоко в епидермиса и така да действат много по-ефективно.

И тук има някой правила, които задължително трябва да спазвате при употребата, но те не са толкова много, както при дерма ролера.

На първо място и тук стои почистването на лицето. Използвайте дерма стика по препоръките, без да натискате или втривате и без да минавате една и съща зона повече от препоръчаното. Апликаторите на дерма стик са за еднократна употреба! Използвайки ги повече от един път рискувате да възпалите или нараните кожата си.

Както всички процедури, мезотерапиите също не се препоръчват при някой състояния, а именно:

 • По време на бременност и кърмене;
 • Когато по кожата има възпаления и отворени рани;
 • При наличие на инфекции, гъбички и херпеси;
 • Лъчелечение на кожата през последната година;

Кобинация със серуми с витамин C (Ц) и Хиалуронова киселина

Тези две съставки несъмнено оказват невероятен ефект върху кожата и се борят безпроблемно с недостатъците ѝ. В комбинация с мезотерапия, ефекта е бърз, постоянен и гарантиран.

Хиалуроновата киселина е може би най- използваната съставка с мезотерапия, защото се противопоставя на стареенето, съхранява изпънатите вече  контури, еластичността, а оттам – младежкия  и свеж вид на кожата, благодарение на високата степен на дълбочинно овлажняване и още по-значимо: способността да задържи влагата. Механизмът на стареенето включва и това – намаляване на количеството хиалуронова киселина, изработвана от тялото. Именно с помощта на микроиглената терапия, можем да внесем на кожата отвън необходимата хиалуронова киселина, като да поставим на правилното място. Молекулата на хиалуроновата киселина е по- голяма, поради което ефекта от употребата на кремове и серуми не е толкова ефикасна. Чрез метотерапията, обаче, ние успяваме да отворим пътя на молекулите, за да могат те да достигнат до дермата на кожата, където да си свършат работата.

Мезотерапията с хиалуронова киселина дава моментален ефект и кожата се подмладява само за секунди. Този натурален комплекс за биостимулация има свойството да предпазва от окситативен стрес и ултравиолетовите лъчи.

Употребата на дерма стик схиалуронова киселина може успешно да замени необходимостта от филъри при борбата с бръчките. Това е начин, който ще се справи с този проблем у дома, като се избегне неприятното  инжектиране, което повечето хора не харесват.

Друг вълшебен компонент, който показва чудесни резултати при употребата му в мезотерапията е витамин С (Ц). Това е най- богатия антиоксидант в човешката кожа и освен това има огромна роля в синтезирането на колагена. Всичко това означава, че витамин Ц  е много важен за вида и здравето на кожата. Мезотерапията с витамин Ц е много подходяща преди настъпването на предстоящите топли сезони заради свойството на витамина да се бори успешно с вредните действия на UVA и UVB лъчите. Освен това самия витамин има свойството да ускорява заздравяването, така че е чудесен за употребата му при борба с белезите от акне. Всъщност серумите с витамин Ц (С) са едни от най- използваните продукти при микроиглените терапии. Освен да се борят с проблемите на кожата, те са изключително подходящи и за последващата грижа за вида и здравето ѝ.

И ако се чудите коя терапия е подходяща за Вашата кожа, то бързаме да Ви успокоим, че няма верен и грешен отговор. Витамин Ц е подходящ за всякакъв вид кожа, а е особено благоприятен за пушачи, чиято кожа има още по- сив вид. Хиалуроновата киселина пък прави кожата ни еластична и хидратирана, а това е необходимост, предизвикана от ежедневните вредни ефекти, от които няма как да се предпазим. Възможностите на Дерма стика ни позволяват да имаме красива и здрава кожа без да харчим много пари и време, лесно и безопасно в собствения си дом.

Анелия Коларова

Писател и блогър

Свързани публикации:

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търсене

Популярни публикации

 • All Post
 • Derma stick
 • Uncategorized
 • Белези от акне
 • Блог
 • Бръчки
 • Здраве
 • Козметика
 • Пигментни петна
 • Стрии

Категории

Edit Template

newderma.bg

Добре дошли в нашия сайт, посветен на органичната красота!

Ние сме ентусиасти, обединени около идеята, че красотата трябва да бъде не само външна, но и здравословна и устойчива.