Премахване на белези от акне

Премахването на белезите от акне може да се окаже сложен и дълъг процес. Белезите от акне са резултат от възпаление, предизвикано от акнето, неприятно кожно заболяване, често появяващо се по време на юношеството. Въпреки, че белезите от акне, които обикновено са дълбоки вдлъбнатини и неравности, не са медицински проблематични, те са физически непривлекателни и често допринасят за ниско самочувствие и дори депресия. Белегът от акне е новообразувана съединителна тъкан, която замества нормалната кожна структура.

Белези от акнеФормата и големината му зависят от вида на увреждането. Цветът на белега се определя от давността му- розов или червен при по пресните белези и избледняващ до загуба на пигмент след години. Кожата на белега от акне е видоизменена – изтънена, гладка и блестяща (атрофична).Съединителната тъкан в този участък не съдържа мастни и потни жлези или космени фоликули, но за сметка на това е богато кръвоснабдена и инервирана. Поради това някои от белезите са особено болезнени или с намалена чувствителност. Те най-често са по лицето, шията, гърба и деколтето. Смята се, че е белег от акне, ако в продължение на 6 или 8 месеца не изчезне от само себе си. Това означава, че кожата не се е възстановила правилно и се е образувал белег.

Методи на премахване на белезите от  акне

Методите за премахване на  белези  от акне могат да бъдат изключително разнообразни, но е важно още при първото съмнение за възможност за акне да се вземат мерки. Още по време на лечението на самите прояви на акнето трябва да се внимава за следните стъпки, за да се предотврати наранената кожа да се превърне в белег:

 1. Използването на козметични продукти, които не запушат порите, и в повечето случаи, но не винаги това са по-скъпите продукти.
 2. Редовно почистване на лицето минимум 2 пъти на ден и с продукти, които намаляват омазняването на кожата
 3. Използване на средства за регенерация на колагена и еластина.

Един от първите въпроси, които изникват е дали да се доверим на домашните средства, да потърсим сред предлаганата козметика или да се обърнем към специалист дерматолог. Най-добре е ако и трите стъпки се обединят. Ето какво може да ни предложат всеки от тях.

Професионални  методи

Премахването на белезите от акне може да се окаже труден, скъп и опасен процес, но понякога и много  ефективен. Пример за това е:

 • Лазерно лечение – при лазерната обработка се придизвиква ремоделиране на колагеновата структура и нейното обноваване по изключително прецизен начин. Лазерната енергия стимулира образуването на здрав колаген и по този начин се подобрява релефа и структурата на белезите, намаляват бръчките и фините линии, подобрява се текстурата на кожата и се възстановява свежия й вид . Една процедура е около 40 лв. и зависи от големината на белега. Обикновено са нужни повече от 4 процедури. Недостатъците са свързани с по-бавното възстановяване. Противопоказно е използването на ексфолианти за период от около 4 седмици, както и излагане на слънце, силен вятър, плуване в солена или хлорирана вода. Забранено е саморъчното отстраняване на образуваните кафеникави корички. Препоръчително е контролен преглед след един месец.
 • Дермабразио – Операцията се извършва под местна или обща упойка. Продължителността й зависи от големината на полето, което ще бъде третирано. С диамантен накрайник се отстранява повърхностния слой на кожата. Недостатъците на процедурата са отока, както и бавното зарастване около 7-10 дни. Новата кожа е розова на цвят и много нежна. Пациентът следва да я омазнява и пази от слънце. Разликата в цвета обикновено изчезва след няколко месеца. Пациент, подложил се на дермбразио, може да се върне на работа чак след 10-15 дни, ако се чувства готов за това. Спортуването трябва да се отложи за месец. Цената е около 50 лв. и зависи от площта.
premaxvane-na-belezi-ot-akne
 • Микронидълинг срещу белези от акне – това е микро-иглена терапия, която стимулира производството на колаген в кожата. Идеално средство за лекуване на белези от акне. Подобрява абсорбацията на кожата с над 10 пъти. Извършва се чрез пенетраця на микро игли, което подобрява състоянието на кожата като се активира производството на еластин и колаген. Първоначално се осъществяваше чрез Дерма ролер, който е покрит със стоманени микро игли, които са с еднаква дължина, която може да варира от 0,1 мм до 4 или 5 мм.Той работи на принципа на търкаляне върху кожата, като натискът се регулира от ръката на човека, който го държи. Той не трябва да е прекалено силен, за да не получи дермата по-сериозна травма. Главата на дермаролера не се сменя и той е за еднократна употреба. A иглите са само с една дължина и не могат да се регулират.

Анелия Коларова

Писател и блогър

Свързани публикации:

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търсене

Популярни публикации

 • All Post
 • Derma stick
 • Uncategorized
 • Белези от акне
 • Блог
 • Бръчки
 • Здраве
 • Козметика
 • Пигментни петна
 • Стрии

Категории

Edit Template

newderma.bg

Добре дошли в нашия сайт, посветен на органичната красота!

Ние сме ентусиасти, обединени около идеята, че красотата трябва да бъде не само външна, но и здравословна и устойчива.