ПРЕМАХВАНЕ НА БРЪЧКИ- ВСИЧКИ МЕТОДИ ПОДРОБНО

Какво представляват бръчките

Всички знаем какво представляват бръчките – повърхностни или дълбоки видими кожни гънки, получили се в резултат на загуба еластичността и гладкостта на кожата. Бръчките са външната проява на процеса стареене. С напредването на възрастта субстанциите, които поддържат кожата ни гладка, намаляват. Това включва колагена, еластина и хиалуроновата киселина.С течение на времето вътрешният процес на стареене, предопределен от нашите гени, в комбинация с оксидативния стрес  , причинен отвън например чрез слънчевата светлина, започват да се отразяват на начина, по който кожата изглежда.

brucki

Всеки 1% годишен спад в нивата на колаген и дезорганизация в подредбата на съединителната тъкан води до нейното отслабване и появата на бръчки. 

Според специалистите появата им е свързана с изтъняването на кожата, повишената ѝ чувствителност и уязвимост, които възникват в следствие на фактори като:

 • прекомерно излагане на слънце или вятър, както и повишена чувствителност към тях
 • неправилна грижа за кожата
 • постоянен стрес
 • неправилно хранене
 • недостатъчно хидратиране
 • хормонални изменения в организма
 • злоупотреба с алкохол и тютюневи изделия
 • замърсена околна среда
 • недоспиване
 • късното лягане, непозволяващо правилното образуване на хормони и възстановяване на тялото.

Бръчките могат да бъдат:

динамични – често в млада възсраст като резултат от прекомерно гримасничене.

статични – те са характерен признак на физическото стареене на кожата.

brucki

Следва да отбележим, че появата както на статични, така и на динамични бръчки е по-характерна за жените, отколкото за мъжете, тъй като е пряко свързана с хормоналните особености на женския организъм, отговарящи за изработката на колаген.

Кога трябва да предприемем терапия за премахване на бръчките

Един от подаръците ви за 25-та ви годишнина е и проблемът с бръчките. След тази възраст кожата започва постепенно да влошава своята структура. Колагенът и еластинът започват да намаляват, както и хидратацията на кожата и способността й да се възстановява. На някои места тя става по-тънка и отпусната и най-лесно се получават около очите, челото, около устата и деколтето.

brucki

Прекалено ранната употреба на подмладяващите кремове обаче може да натовари излишно кожата ви и да наруши естествените процеси в нея. Затова не посягайте към анти-ейдж продуктите докато сте тийнеджъри и докато не забележите, че лицето ви не е така сияйно както преди! Започнете с лека формула, която съдържа антиоксиданти, коензим Q 10, растителни екстракти или магнезии и то не преди 30-тата година.

Всички начини за премахване на бръчки

Методите могат да бъдат изключително разнообразни, но е важно още при първите видими фини бръчки да се вземат мерки.

Професионални методи
brucki

В последните години дерматолозите предлагат все по-разнообразни методи срещу бръчки. Само мазането с домашни средства или професионални кремчета не е достатъчно. Кожата поема само 0,3 % от тях. Едни от професионалните методи срещу бръчките са:

 • Микронидълинг срещу бръчки – това е микро иглена терапия, която стимулира производството на колаген в кожата. Подобрява абсорбацията на кожата с над 10 пъти. Тя представлява инжекционно въвеждане на козметични продукти на вътре в епидермиса. Микро иглите образуват микро каналчета, които позволяват на частиците на козметичните продукти да стигнат до горните слоеве на дермата, където да подобрят състоянието на кожата като активират производството на еластин и колаген. Първоначално се осъществяваше чрез Дерма ролер.Той работи на принципа на търкаляне върху кожата, като натискът се регулира от ръката на човека, който го държи. Той не трябва да е прекалено силен, за да не получи дермата по-сериозна травма. Главата на дермаролера не се сменя и той е за еднократна употреба. A иглите са само с една дължина и не могат да се регулират. По-усъвършенстваният уред за осъществяването на микронидълинга е New Derma Stick. Дермапенът или Дерма Стик е автоматично устройство, което е под формата на писалка. В задния му край се намира адаптерът за зареждане, а в предният е апликаторът с 12 микро игли. Дерма Стик устройството позволява да се регулира дълбочината на проникване на иглите в кожата от 0,25 мм до 2 мм. Също така апликаторите са сменят лесно, осигуряват оптимална хигиена и може да избирате между апликатор с 12 микро игли или нано апликатор, с който да нанасяте козметичните си продукти в ежедневеието. Дерма Стик работи самостоятелно, не е необходимо да упражнявате натиск върху кожата, трябва само да го държите без да натискате. Предимствата му са:
New-Derma-Stick
Дерма Стик за микро иглената терапия

– по-лесен за употреба

– по-безболезнен

– нанася по-малко нараняване на кожата, тъй като иглите влизат под прав ъгъл и възстановяването на кожата е по-бързо

– по-хигиниичен – Дерма Стик използва апликатори с 12 микро игли, те се предлагат в индивидуални, стерилни опаковки и не се нуждаят от предварително дезинфекциране.

– лесна смяна и регулиране на иглите

– икономичен и достъпен

 • Лазерно лечение на бръчки – стимулира образуването на здрав колаген и по този начин се подобрява релефа и структурата на кожата, намаляват бръчките и фините линии. Една процедура е около 120 лв. Обикновено са нужни повече от 4 процедури. Недостатъците са свързани с по-бавното възстановяване. Противопоказно е използването на ексфолианти за период от около 4 седмици, както и излагане на слънце, силен вятър, плуване в солена или хлорирана вода.
 • Дермабразио – подходящ метод при финни бръчки, като се извършва под местна или обща упойка. С диамантен накрайник се отстранява повърхностния слой на кожата. Недостатъците на процедурата са отока, както и бавното зарастване около 7-10 дни. Новата кожа е розова на цвят и много нежна. Пациентът следва да я омазнява и пази от слънце. Разликата в цвета обикновено изчезва след няколко месеца. Пациент, подложил се на дермбразио, може да се върне на работа чак след 10-15 дни. Спортуването трябва да се отложи за месец. Цената е около 50 лв. и зависи от площта.
 • Дермалните филъри – могат да бъдат от котешки черва, различни видове пластмасови микросфери, разтворени в гел,златни нишки, колаген и са нерезорбируеми или резорбируеми. Повечето от тях вече са забранени в някои държави. Много популярни са тези с хиалуронова киселина. Те са с продължителност на действие от около 1 година и придават естествен ненатрапчив ефект върху лицето на пациента. Процедурата е бърза и лека, но в някои случаи има алергична реакция или леки хематоми (синини) след процедурата, както и мигриране на част от продукта на едно място, което се усеща като подутина под кожата. А цените са от около 400 лв до 600 лв.
 • Инжектиране на Ботулинов токсин – блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре.Максималният ефект е след 14 дни, а продължителността на ефекта е 4-6 месеца. Непосредствено след апликацията може да имате усещане за тежест, разпъване или главоболие.Най-сериозното нежелано явление при прилагането на БТ е спадане на клепача и невъзможност окото да се отваря напълно. Това състояние е много рядко и напълно се възстановява за няколко седмици. Цената е около 200 лв.
 • Intraceuticals е Кислородната терапия чрез т.н. без иглена мезотерапия. Като цяло процедурата представлява интрадермално проникване посредством струя кислород под високо налягане и хидратиране с 95 % чиста хиалуронова киселина и мултивитаминен комплекс. По този начин се достига до дълбоките слоеве на кожата и се доставят активни съставки, противодействащи на стареенето. Процесът едновременно охлажда и успокоява кожата. Това е една от малкото процедури, при които се обработва зоната около очите и върху клепачите. Цената на един сеанс е около 150лв.След приключване на сеанса не се наблюдават странични ефекти.
 • Карбокси- мезотерапията – микроинжекциите със CO2 газ са революционен пробив в областта на дерматологията. Обикновено отнема до един месец, за да може кожата да реагира адекватно на процеса. Методът е без анестезия, не предизвиква емболизация, нетоксичен. Недостатък е възможността да се обазува оток, който изчезва от 2 до 7 часа и е несъвместим с някои видове заболявания като автоимунните. Една процедура струва около 60 лева, но са нужни минимум 3 процедури.
 • Химически пилинг – върху повърхността на кожата се нанасят една или повече с различна сила органични киселини. Целта е предизвикване на контролирано унищожаване на повърхностните епидермални кожни слоеве и евентуално въздействие върху по-дълбоките дермални структури. Цената е около 80 лв. до към 150 лв са нужни няколко процедури. След процедурата няколко дни е периодът на възстановяване, като отново трябва да се избягва слънцето. Недостатъка е, че тези пилинги са силно токсични и вредни за тялото.

Независимо към кое от средствата ще се насочите, незабравяйте, че е най-добре бръчките да бъдат третирани на време и по-възможност по най-щадящият начин, който да не усложни допълнително проблема. Бръчките са вече решим проблем особено с новите технологии като микронидълин

Домашни средства
 • Кокосово масло – е с много антиоксиданти за насищането и подмладяването на кожата и съдържа витаминът тиамин, който предотвратява стареенето на клетките и защитава кожата от вредното въздействие на слънцето, и веществото ниацин, което придава здрав и свеж вид на кожата.
 • Пилингът с тръстикова захар два пъти седмично – половин чаша кафява (нерафинирана) тръстикова захар, която трябва да разтрошите до по-ситни частици чрез кафемелачка или блендер (или чрез приставката за пасиране на миксера), или чрез счукване в хаванче. Добавете две супени лъжици чист зехтин (екстра върджин) и втриването трябва да продължи не повече от 5 минути.
 • Пийте сок от моркови със сок от ябълка, папая или ананас, които също са в челните редици на армията от природни средства в борбата с бръчките и стареенето на кожата. Каротинът е много полезен освен за зрението, но и за здравето на кожата, правейки я по-млада и защитена от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.
 • Сок от краставица –помага да се отворят порите на лицето, подобрява тенът и подхранва.
 • Сок от алое вера – възстановява колагена.
 • Маслото от Ший, щраусовото масло възобновяват бързо колагена и не запушват порите. Намазва се поне два пъти на ден, но минимум 1 час преди излизане на слънце и при добре почистена кожа.
 • Витамин Е – веднъж на ден, заправилното образуване на колаген и новата съединителна тъкан. Може да го добавите и към ежедневните си кремчета или към другите масла.
 • Банан – нанася се за половин час.
 • Зелен чай – пиенето му детоксикира кожата и даде свеж младежки вид.
 • Бадемово масло –1-2 капки бадемово масло под очите е най-добрият домашен лек за бръчки под очите.
 • Масажирането с лъжици – Прави се с 2 лъжици и зехтин като първоначално се масажира със студена вода, а после се с топъл зехтин. Движението е кръгово, по часовниковата стрелка, без да се натиска или разтяга кожата.
 • Студената вода – обливането й подобрява циркулацията на кръвта в кожата, както и хидратирането

Анелия Коларова

Писател и блогър

Свързани публикации:

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търсене

Популярни публикации

 • All Post
 • Derma stick
 • Uncategorized
 • Белези от акне
 • Блог
 • Бръчки
 • Здраве
 • Козметика
 • Пигментни петна
 • Стрии

Категории

Edit Template

newderma.bg

Добре дошли в нашия сайт, посветен на органичната красота!

Ние сме ентусиасти, обединени около идеята, че красотата трябва да бъде не само външна, но и здравословна и устойчива.