Премахване на стрии

Какво представляват стриите и как да ги премахнем?

Стриите са основният най-голям враг на красивата кожа на тялото след целулита. И никой не е застрахован от появата им, защото има страшно много причини, които могат да доведат до появата на червените ивици по кожата.

 

Съвсем наскоро дори стана ясно, че световноизвестният супер модел на Виктория Сикрет – Жасмин Тукс също страда от досадния проблем и дори жена, чиято работа е свързана с това да изглежда перфектно не може да се справи със стриите.

 

Премахване на стрии

Но какво всъщност представляват стриите и защо са толкова трудни за премахване?

 

Кожата е изградена от епидермис и дерма, в основата се намира съединителна тъкан, която е богата на капилярна мрежа. Епидермисът е най-горният слой на кожата, той непрекъснато се обновява и старите клетки биват изтласкани от нови такива. Слоят между епидермиса и дермата се нарича базален. Той е изграден от базална мембрана, която е богата на колаген и елстин. Когато в организма настъпват някаквa промяна, кожата е един от първите органи, които я издават. Получава се дефицит в съединителната тъкан и тя се накъсва, епидермисът „изтънява“ и „пропада“, така се получават линиите, които наричаме стрии.

 

Основни причини за появата на стрии?

 

Основните причини, които могат да доведат до появата на стрии са две. Първата е тази, при която стрии се появяват от прекомерно разтягане на кожата, при рязко напълняване, през пубертета, при бременност. Друга причина може да е проблем с храненето на кожата, което води до изтъняването на епидермиса и неговото много лесно разкъсване.

 

  1. Физиологични причини:

– бременност

– рязко напълняване

– тренировки

– рязко отслабване

 

  1. Болести:

– депресия

– хранителни разстройства

– синдром на Кушинг

 

  1. Прием на лекарства:

– продължителна употреба на кортикостероиди

 

Заради доброто си кръвоснабдяване новопоявилите се стрии са с червен цвят. Има три стадия на образуване на стриите, най-видими са в първия, когато са розови. Могат да причинят сърбеж и се получават много бързо. Във вторият стадии стриите започват да нарастват на ширина и дълбочина и могат да станат и много червени. Третият стадии е на „старите стрии“. При него те вече са увредили безвъзвратно кожата, представляват бели ивици, които са видими и от разстояние. Те са много трудни за лечение и обикновени кремове нанесени върху кожата нямат никакъв ефект върху тях. Единственият начин, по които могат да се премахнат е, чрез скъпоструващи процедури в естетични клиники, като мезотерапия или чрез терапия с лазер.

 

Зони, които най-чести биват засегнати от стрии са:

 седалищни части

– корем

– паласки

– гърди

– ръце

– прасците

 

zalichavane-na-strii

 

Как може да се предпазим от появата на стрии:

Профилактиката е изключително важна, особено ако сме предразположени към поява на стрии. Трябва да се знае, че въпреки, че това е козметичен проблем свързван най-често с дамите и при мъжете могат да се появят стрии, особено ако се занимават по-сериозно с фитнес и приемат препарати съдържащи стероиди.

 

  1. Худратация

– хидратацията е изключително важна за целия организъм. Добре хидратираната кожа е по-еластична и по-добре понася растягането. За това пийте поне 1,5 литра вода на ден.

 

  1. Кремове за тяло 

– подхранването на кожата е необходимо, за това използвайте кремове, в които има витамини. Идеални са кремове с кокосово масло, колаген и витамин Е.

 

  1. Правилно хранене

– поддържането на здравослововно тегло и разнообразен храните режим е сигурен начин за това, че тялото Ви ще бъде здраво. Диетата трябва да е богата на мастни киселини, ако сте предразположени към поява на стрии.

 

  1. Редовни упражнения

– спортуването е здраве, за това  не пропускайте ежедневно да правите упражнения. Най-добре би било да бъдат на открито.

 

Лечение на стрии в домашни условия:

Ако имате стари стрии, върху които не действат никакви кремове, домашни пилинги и всякакви други средства и единственото, което е останало е това да се обърнете към специалист дерматолог, има един нов уред, който може да използвате в уюта на собствения си дом. Бързо, много лесно и безболезнено да заличите старите стрии и това е Derma Stick. New Derma Stick е нов уред на българския пазар, който действа чрез множеството убождания на кожата с микро игли провокират естествена регенерация на кожата чрез производство на колаген. Този процес води до възстановяване на кожата и заличаване на стриите.

 

Ето кратко видео за това как действа Derma Stick:

 

Коментари

коментари