Видове козметика съдържаща Хиалуроновата Киселина

Истинско откритие и универсален агент в борбата със стареенетои проблемите с дехидратиранатакожата  е всеизвестната хиалуронова киселина.

Широкото ѝ приложение в козметичната индустрия се дължи на редица успешни изследвания, които са доказали, че тя е естествен компонент в редица структури и тъкани на организма, главно епителна, нервна и съединителна и нейното участие в поддръжката на активността на множество физиологични процеси във въпросните структури.

Хиалуроновата киселина можем да открием под различни форми за приложение, с цел възстановяване и подобряване състоянието на кожата на лицето. А именно:

 • Под формата на хранителна добавка. Пероралното приемане на хиалуронова киселина с цел подмладяване и възстановяване на кожата на лицето не е толкова разпространено, но все пак съществува. Като цяло приемът на продукти с комбинирано съдържание на колаген, хиалуронова киселина, хондроитин сулфат и други глюкозаминогликани е много препоръчителен за хора над двадесет и пет годишна възраст, при които започва нормалния процес на забавяне на синтеза на тези важни структурни химични съединения и остаряване на организма. Подобрява се не само вида и състоянието на кожата, а като цяло се възстановяват хрущялите и се спира евентуалния процес на дегенерация. Хранителните добавки с хиалуронова киселина  възстановяват плътността на синовиалната течност и стимулират хидратирането и, с което спомагат за по-добър тонус и намаляване на болката при активно движение на ставите. В допълнение, тонусът на кожата на лицето се подобрява и се възпрепядства появата на бръчки.
 • Медикаментозни средства и ампули за локална употреба. В техния състав присъства не само хиалуроновата киселина, но и най- различни противовъзпалителни средства и витамини, които се употребяват локално при изгаряния, рани и по- сериозни възпаления по кожата на лицето. Употребата на този вид продукти е с лечебна цел и не се препоръчва да се използват често в домашната грижа за кожата на лицето, поради високите концентрации на съставките е тях.
 • Под формата на инжекции. Употребата на инжекциите (филъри) с хиалуронова киселина в козметика е добре познато. Парентералното приложение се прави задължително от специалист. Формата и линиите на лицето, могат да бъдат поправени, чрез инжектирането на хиалуронова киселина. Филърите се борят успешно и със запълването на бръчки. Най- широка употреба, инжектирането на хиалуронова киселина намира при уголемяване обема на устните. След инжектиране на хиалуронова киселина в устните – ефекта е видим моментално, а продължителността му е от 6 до 18 месеца, в зависимост от индивидуалните особености на организма. Хиалуроновата киселина се абсорбира напълно от организма. Бъдете внимателни! Концентрацията и количеството на инжектираната хиалуронова киселина са от съществено значение. Доверете се на сигурен специалист.
 • Козметични средства за локална употреба. Най- разпространената форма на употреба на хиалуронова киселина в козметиката е поd формата или в състава на различни козметични средства, като крем, гел, серум, балсам и др.

За тези, които не биха се подложили на подобна манипулация, като поставянето на филъри, по една или друга причина (страх от игли, липса на достатъчно добър специалист, финансови затруднения), могат да открият огромно разнообразие от всевъзможни козметични средства с основна съставка хиалуронова киселина.

Най- широко употребяваното козметично средство е крема. Той е подходящ за честа употреба, по 2 пъти на ден, за всякакъв вид кожа. Обикновено кремовете са в комбинация с други съставки, като различни видове масла и витамини, за една по- пълна ежедневна грижа. Той осигурява ефективна хидратираща и подхранваща грижа, стимулира регенеративните процеси в епидермиса и забавя стареенето.

Що се отнася до серумите с хиалуронова киселина, тук предимствата са много. Освен, че серумът е с много по- висока концентрация, ефекта от употребата му ще забележи много по- бързо и то само след нанасянето на съвсем малко количество по два пъти на ден.

Серумът за лице е продукт от втората половина на ХХ в. и още с появяването си става любим на жените, намирайки широко приложение първо с козметичните и спа салоните, а от там и в личния козметичен несесер. Това се дължи на няколко основни предимства на продукта.

Важно за употребата на серумите е, че преди самото нанасяне трябва да измиете лицето си с мек почистващ препарат и да нанесете тоник. Оставете лицето ви да изсъхне напълно и след това нанесете малко количество от серума с пръсти.  Бъдете внимателни със зоната около очите и се старайте да не попадне серум вътре в очите.

Друго важно, което трябва да знаете за серума и защо той е с предимство пред другите козметични продукти е, че той „се отнася“ като специалист към определени състояния на лицето Ви и покрива нужди, които обичайният хидратант не успява. Т.е серумът се грижи за специфичните състояния на кожата. Той е с по- малка структура, което позволява на серумните молекули да проникват по-дълбоко в кожата, като по този начин по-качествено я снабдяват с витамините, ретинола и антиоксидантите, необходими й да изглежда и да се чувства здрава.

Заради по- леката си текстура, серумът с хиалуронова киселина успява да проникне до клетките на кожата. За разлика от кремовете, в серумите не се съдържат мазнини, те попиват много бързо и благодарение на допълнителните съставки в тях, като витамини и екстракти се грижат освен да хидратират, но и да предпазят кожата от вредните влияния на околната среда. Формулата на серума съдържа между 10 и 70 % активни съставки. За сравнение кремовете и лосионите  количеството е под 10 %.

Особено важно е серумът за лице с хиалуронова киселина да се нанася върху почистена кожа преди дневния или нощния крем, в противен случай губи ефекта си. Неговата лека и хлъзгава текстура се разнася бързо и лесно, а ако формулата съдържа и хидратиращи съставки, няма нужда от допълнителен крем или лосион.

Ефектът от употребата на хиалуроновата киселина няма да закъснее.

Биологични функции на хиалуроновата киселина

Първото приложение на хиалуроновата киселина е в кулинарията, през не далечната 1942 година. От заместител на яйчния белтък в приготвянето на тестени специалитети, хиалуроновата киселина извървява дълъг път, като с годините се доказват нейните многобройни и разнообразни функции за целия организъм.

Днес вече е ясно, какви са основните биологични функции на молекулата и защо е толкова важна тя. А именно:

 • В козметиката, хиалуроновата киселина е високо ценена най- вече заради осигуряване на оптимална хидратация и овлажняване на структурите на кожата.
 • Стимулира продукцията на колагена.
 • Подобрява еластичността на кожата.
 • Действа ускоряващо на възстановителните процеси и намаляване на времето, необходимо за зарастване на различни кожни и лигавични наранявания.
 • Справя се с последствията нанесени в резултат от оксидативния стрес и свободните кислородни радикали.
 • Бори се успешно с щетите от пагубното действие на ултравиолетовата радиация и различни хормонални промени, като например последствията от намалението нивата на естроген, водещи до разрушаване и значително намаляване нивата на колаген и съответно поява на бръчки, сухота в очите, болки в ставите.
 • Има доказана антибактериална активност.
 • Забавя и се бори с възпалителните процеси.
 • Има участие в клетъчната сигнализация между редица молекули и посредници.

Възстановяването на състоянието и вида на кожата вече не е толкова трудна задача. Терапиите с хиалуронова киселина видимо намаляват ефекта от стареенето, подобряват вида ѝ,  премахват неприятните тъмни кръгове и торбички под очите и най- вече намаляват загубите на вода от кожата.

Проучване, публикувано онлайн в списанието за клинична, козметична и изследователска дерматология, показва, че хиалуроновата киселина ефективно подобрява състоянието на кожата и намалява бръчките. Анализът показва, че участниците, които получават ежедневно продукти с хиалуронова киселина показват забележимо подобрение на сухата кожа на лицето и цялото тяло на интервали от три до шест седмици в сравнение с тези, които са на плацебо терапия.

Неотдавнашните констатации отразяват резултатите от преглед, публикуван през 2014 г., който показва ефикасността на хиалуроновата киселиназа хидратиране на кожата и подобряване на нейното цялостно благосъстояние.

Анелия Коларова

Писател и блогър

Свързани публикации:

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търсене

Популярни публикации

 • All Post
 • Derma stick
 • Uncategorized
 • Белези от акне
 • Блог
 • Бръчки
 • Здраве
 • Козметика
 • Пигментни петна
 • Стрии

Категории

Edit Template

newderma.bg

Добре дошли в нашия сайт, посветен на органичната красота!

Ние сме ентусиасти, обединени около идеята, че красотата трябва да бъде не само външна, но и здравословна и устойчива.