ВИТАМИН (С) ЗА КОЖАТА НА ЛИЦЕТО

определяне типа кожа

Всеки от нас е чувал за витамин Ц (С) и то неведнъж. А дали действително го познаваме? Знаем ли за всички ползи, които ни носи и как влияе той върху състоянието на кожата ни? А до какво води недостига му? На тези и още въпроси ще отговорим в тази статия.

Акнето, обривите,  слънчеви изгаряния и бръчките  са някои от опасенията, за които се сещаме, когато става въпрос за грижа за кожата на лицето. А какво всъщност знаем са самата кожа и за това кое е най- добро за нейното здраве и добър вид?

Витамин Ц

Особености на кожата

Ще започнем от това, че кожата ни има три важни пласта. Това са епидермис, дерма и хиподремата. Най- външния слой ( епидермис) има предпазна роля и служи за защита от агресиите на външната среда. В него няма кръвоносни съдове. Кожните клетки достигат до най-горния му слой и умират там, след което се излющват.Кожата ви се регенерира. Мъртви клетки има ежедневно, като така се създава нов слой кожа на всеки 28 дни. Макар, природата да си знае работата и кожата Ви да се ексфолира и без Ваша помощ, мъртви клетки все пак остават и ние трябва да се погрижим, като редовно ги премахваме с допълнителен ексфолиант.

Дерма (dermis) или същинска кожа се нарича слоят кожа под епидермиса, който се състои от съединителна тъкан и смекчава въздействието на натиск и опън върху тялото. Тук се намират клетките, отговорни за храненето на кожата, нейната защита, овлажняване, еластичност, опора и здравина. В дермата има кръвоносни съдове – капиляри, както и нервни окончания.

Пропускливостта на кожата е силно ограничена. Задачата на повърхностният рогов слой е да не допусне проникване на вещества до живите кожни клетки и по-навътре в тялото. Ето защо, кремове поддържат в добро състояние само епидермалните клетки, но не достигат до дермата – сърцевината на вашата кожа. Все пак известните козметичните компании са измисли някои хитринки. Например капсулирането на активните вещества в наносфери, които без проблем преминават епидермалната граница. Серумите, поради специалната си консистенция, също проникват в много по-голяма дълбочина от крема.

Хиподермата е най- долния слой, който е изграден основно от мастна тъкан.

Оказва се, че най- важно, за да имаме здрава и красива кожа на лицето е грижата за дермата. Друга подробност, на която  е редно да обърнем внимание  е и вида на нашата кожа. Много хора не определят кожата си правилно и съответно не успяват да положат качествена грижа за лицето си.

Структура на кожата

Видове кожи

Като цяло, вида на кожата се определя най- вече от генетичната предразположеност. Разбира се, че влияние оказват и външни фактори, като начин на живот, хранене, географския регион, ниво но обмяната на веществата, стресови ситуации, използване козметични средства и препарати. Хормоналните нарушения също могат да повлияят върху състоянието на кожата. Здравното състояние, резки климатични промени и разбира се възрастта също дават своето отражение върху кожата на лицето. Различните типове кожа имат различни особености, което определя и различна необходимост от ежедневни грижи, голямо разнообразие от препарати и лечебни средства. Ако не знаете точно какъв тип е Вашата кожа, следващите редове може да Ви помогнат.

Има един елементарен начин, с който можем да проверим сами какъв тип кожа имаме. Най- добрия вариант, обаче, е да се доверим на професионална диагностика, извършвана от специалисти, особено ако говорим за проблемна и чувствителна кожа. Ако все пак сте любопитни ето как можем да определим кожата на лицето си от вкъщи:

Лицето се измива добре, като след това не се подсушава. Оставя се да изсъхне само.
Не се слага никаква козметика и се изчаква от 1 до 2 часа.

С мека салфетка се притискат различни зони по лицето- чело, нос, брадичка, бузи. След всяко докосване проверяваме за петно, което ни показва, дали в този участък кожата ни е суха или омазнена. Ако има съвсем леки влажни следи, това говори за нормална кожа.

За да полагаме адекватна грижа за кожата си, трябва да сме запознати  с нея.

Какво се случва с кожата ни?

Знаете ли, че стареенето на кожата ни започва на 20 годишна възраст? Нивото на колаген намалява с възрастта. А ниското ниво на колаген води до набор от фини линии и увиснала кожа. Това може да бъде предотвратено с помощта на антиоксиданти, какъвто е витамин Ц(С). Продуктите за грижа за кожата ще Ви помогнат да забавите скоростта, при която колагенът се изчерпва. Това ще предотврати ранното стареене. Те също така ще помогнат на кожата Ви да изглежда по-здрава и по-ярка.

Освен това външните фактори допринасят значително за застаряването на кожата. Прекомерното излагане на директна слънчева светлина може да предизвика поява на пигментни петна и дори леки бръчки. Слънцезащитните продукти съдържат цинков оксид, който блокира повлияването на слънцето.

А как влияе витамин Ц (С) на нашата кожа?

Витамин С е може би златният стандарт при антиоксидантите. Антиоксиданти наричаме молекули, които пречат на окислението.

За полезното действие на витамините в организма се знае отдавна и за никого не е тайна колко  ползи носи тяхната консумация. Витамините действат по еднакъв начин на клетките в организма, и тяхното прилагане в продукти за кожата е толкова важно и полезно, точно колкото и приемането им като хранителна добавка. И ако преди десетина години витамин Ц (С) не е бил толкова широко използван заради своята нестабилна на окисляване молекула, днес този въпрос стои по друг начин.

Една от най- често срещаната причина за състаряването на нашата кожа е срещата със свободни радикали, които са резултат от взаимодействието със слънчевата радиация, замърсения въздух и др.

Витамин Ц(С) е най-богатия антиоксидант в човешката кожа, представлява част от сложната група ензимни и не-ензимни антиоксиданти, които съществуват съвместно за защита на кожата от реактивни кислородни видове (ROS, съкратено от reactiveoxygenspecies). Тъй като витамин Ц(С) е водоразтворим, той функционира във водните отделения на клетката. Когато кожата е изложена на ултравиолетова светлина, се генерират реактивни кислородни видове, като супероксидния йон, пероксид и синглетен кислород. Витамин Ц(С) предпазва кожата от оксидативен стрес, като последователно дарява електрони, за да неутрализира свободните радикали. Окислените форми на витамина са относително нереактивни. Излагането на ултравиолетови лъчи намалява наличието на витамин Ц(С) в кожата.

Л-аскорбинова киселина

И още…

Витамин Ц(С) помага при синтезирането на колаген

Освен това, витамин Ц(С) играе важна роля в синтеза на колагена. Това помага на кожата да бъде еластична и се бори с бръчките и фините линии. В резултат на това може да откриете, че имате по-млада изглеждаща кожа, без да е необходима скъпа и потенциално рискова козметика.

Защитава кожата от уврежданията на слънцето

В допълнение към своите anti- age ползи, витамин Ц(С) също е чудесно средство за защита на кожата Ви от слънчеви щети, особено от UVA и UVB лъчите. Това е така, защото витамин Ц(С) е антиоксидант, така че той естествено помага да се укрепи кожата и да се отблъснат нещата, които биха могли да я повредят. Разбира се, локализираният витамин Ц(С) не трябва да се счита за алтернатива за ползването на слънцезащитни продукти, но когато се комбинира с обикновеното слънцезащитно приложение, той наистина може да направи чудеса за кожата Ви.

Намалява кръговете под очите

Установено е, че витамин Ц(С) спомага за изглаждане на тонуса на кожата и намалява появата на кръгове под очите. Това е страхотно за онези, които са уморени да се опитват да прикрият тъмните кръгове под очите си и искат да се насладят на по-младежки, ярък и жив външен вид.

витамин ц намалява кръговете под очите

Ускорява лечението

Проучванията също установиха, че високите нива на витамин С могат да спомогнат за ускоряване на естествените лечебни процеси на организма. Това го прави идеален за използване на лицето и други области на кожата, тъй като може да помогне за лекуване на малки порязвания, одрасквания, белези от акне и други дефекти по-бързо и ефективно.

Намалява обезцветяването или потъмняването на кожата

Ако страдате от червеникави петна или друго оцветяване на кожата на лицето тогава качествен серум от витамин Ц (С)може да ви помогне да постигнете по-равномерен тен на кожата и по-добър цвят и вид на лицето.

Поддържа кожата по-млада

Без значение каква е възрастта Ви, винаги е добра идея да сте предпазливи, за да избегнете бръчките, увисналата кожа, фините линии и други признаци на стареене. Витамин Ц(С) може да помогне на кожата Ви да изглежда по-млада за по-дълго време, не само чрез стимулиране на производството на колагенно и чрез изравняванетена на кожата и освежаване на вида ѝ.

Подобрява хидратацията

Ако страдате от суха кожа, витамин Ц (С) е задължителен. Това е особено вярно, ако сте опитали да използвате овлажняващи  кремове в миналото, само за да откриете, че кожата Ви продължава да бъде  суха и люспеста. С помощта на актуални продукти с витамин Ц (С)  можете да се наслаждавате на високата концентрация на витамина, от който тялото Ви се нуждае, за да се подобри хидратацията на кожата.

ползите от витамин ц

Създава ярка кожа със здрав вид

В допълнение към подобряването на цялостния тен на кожата ви, витамин Ц (С) може да озарява иначе потъмнялата Ви кожа, което ѝ позволява да изглежда по-здрава и жизнена. Силните концентрации на този витамин оставят кожата да изглежда и да се чувства допълнена и ревитализирана.

Намалява възпалението

Беше доказано също, че витамин Ц (С), в достатъчно високи концентрации, има противовъзпалителни качества. Това е идеално за хора, които са склонни да се събуждат сутрин с грозна подпухналост около очите или други области на кожата / лицето. Малко серум с витамин Ц(С) значително ще подобри нещата.

Ускорява лечението на слънчевите изгаряния

И накрая, в допълнение към предпазването на кожата от увреждането от слънцето, витамин Ц(С) може също да бъде ефективен в подпомагането на ускоряването на заздравяването иотслънчеви изгаряния. Нанасяйки малко на места изгорени от слънцето, витамина ще помогне аз по- бързото изцеление и ще Ви освободи от неприятните зачервявания, парене, като помогне за облекчаването на сърбежа и други симптоми, свързани със слънчевото изгаряне.

Какви са последствията за кожата на лицето при недостиг на витамин Ц(С)?

Витамин Ц(С) е изключително важен витамин за функцията на целия човешки организъм. Физиологичната роля на витамин С се изразява в това че той е антиоксидант, ензимен кофактор и има множество различни действия, има значение за растежа и развитието на организма, повишава устойчивостта към инфекции и много други свойства, които са от огромно значение

Последствията, до които може да доведе недостига на витамин Ц(С) за кожата на лицето, а и оттам на самия ни вид са много. Недостатъчното количество може да предизвика леки кръвоизливи по кожата на лицето, по- трудно заздравяване на ранички или одрасквания, оттоци, подпухнали очи и суха коса и кожа. Всъщност, по тези признаци, също може да се ориентираме, че организма ни и кожата ни се нуждаят от витамин Ц(С). Ако, е не типично за Вас да се събуждате с подпухнали очи или пък кожата Ви да се бели, то значи, че трябва да посегнете към качествена козметика със съдържание на витамин Ц(С).

В наши дни липсата на витамин С се случва рядко, поради факта, че почти всички формули и хранителни продукти са обогатени с витамин С. Въпреки това липсата му не бива да се подценява.

Витамин Ц(С) е мощен антиоксидант, който може да се използва локално в дерматологията за лечение и предотвратяване напромени, свързани със стареенето. Той може да се използва и за лечение на хиперпигментация. Тъй като е трудно да достигне до дермата в оптималната дозировка, най- новите изследвания се насочват към намиране на по- стабилни съединения с витамин Ц (С), както и нови методи, с които витамина да достигне в максимално количество до дермата.

vitamin c lemon

UV светлина, реактивни кислородни видове (ROS) и увреждане на кожата

Както беше споменато по-горе, експозицията на кожата на ултравиолетова светлина генерира реактивни кислородни видове. Тези радикали имат потенциал да започнат верижни или каскадни реакции, които увреждат клетките. Вредните ефекти на ROS се появяват като директни химични изменения на клетъчната ДНК, клетъчната мембрана и клетъчните протеини, включително колаген.

Оксидативният стрес също предизвиква определени клетъчни събития, които водят до разпадането на колагена и допринасят за възпалението и стареенето на кожата.

skincare-image

Важно е да отбележим, че витамин Ц (С) е еднакво ефективен както срещу UVB , така и при UVA. Повторните малки дози UVA проникват 30-40 пъти по-дълбоко в дерматаот  UVB, което засяга най-вече епидермиса.UVA мутира и разрушава колагенa, еластинa, протеогликаните и други дермални клетъчни структури.По този начин, UVA причинява стареене на кожата и евентуално образуване на меланом. UVB причинява слънчево изгаряне, ROS, епидермални мутации и рак на кожата.Слънцезащитните продукти блокират само 55% от свободните радикали, произведени при UV-излагане, за това се препоръчва те да са комбинирани с витамин Ц (С) за локална употреба. Витамин Ц (С) сам по себе си не абсорбира ултравиолетовата светлина, но упражнява UV-защитен ефект чрез неутрализиране на свободните радикали, докато този ефект не се наблюдава при слънцезащитни продукти.

Къде в природата можем да срещнем витамин Ц(С)?

За щастие витамин Ц (С) е един от най- срещаните витамини около нас. Лесно можем да си го набавим с храната. Най-висока е концентрацията на витамина в плодовете, зеленчуците, а  особено много в плодовете на храстовидните растения, като шипка, френско грозде, ягода, малина, боровинка, грах, брюкселско зеле. Следващите по ценност източници на витамин Ц (С) са червеното и цветното зеле, градинската ягода, цитусите и кивито. Семената и зърната на по-високите растения са лишени от витамин Ц, обаче при прорастване в тях се появява аскорбинова киселина и затова тези кълнове са много полезни.

През лятото е хубаво да консумираме плодовете и зеленчуците веднага след покупката им, а най-добре – току-що откъснати и сурови, защото витаминът се разрушава под влиянието на топлината, светлината и въздуха. Поради тези съображения най-добре е зеленчуците за салатата да се нарязват на възможно най-едри парчета и да се сервират веднага на масата.

Под какви форми можем да срещнем витамин Ц(С)?

Ако искаме да получаваме необходимото количество витамин С, посягането към витаминните добавки е неизбежно. Формите, под които можем да открием витамина са най- разнообразни, като това какво ще вземем зависи най- вече от нуждата, която изпитваме.

На прах

При чувство на умора и отпадналост, както и за поддържане на имунната система, особено по време на интензивни физически натоварвания и след това можем да приемаме витамин Ц на прах, разтворено във вода. Действието е сравнително бързо и ще ни помогне още за нормалното образуване на колаген за нормалната функция на кръвоносните съдове, костите, хрущялите, кожата, венците и зъбите. Допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес.

Ампули

Друг познат начин на прием на витамин Ц е чрез ампули. Ключови предимства на витамин C в течна форма са по-бързото и ефикасно усвояване от организма, както и възможността за по-прецизно дозиране.

Хапчета

Една от най- честата форма за прием на допълнително витамин Ц (С) е под формата на малки хапчета, с лек кисел вкус. Те често се взимат с превантивна цел, особено в сезоните с по- голям риск от простудни заболявания, за укрепване и подсилване на имунната система.

Можем да срещнем и хапчета за смучене, които са с приятен плодов и освежаващ вкус.

Кремове

Витамин С отдавна привлича вниманието на козметолозите, а откритията през последните години потвърждават, че той играе важна роля за запазването на красотата и здравето на кожата. Той участва във всички протичащи в кожата процеси – растеж, възстановяване на съединителната тъкан, защита от вредните въздействия на околната среда, заздравяване на раните, синтез на колаген, предотвратяващ преждевременното стареене на кожата. Активно подтиска изработването на меланин, като по този начин намалява образуването на пигментни петна и лунички. Кремовете с витамин С са изключително подходящи както при борбата с конкретни кожни проблеми, така и за ежедневна грижа на кожата.  Те са чудесен начин за избелване и освежаване на кожата.

Използвайте крем поне два пъти дневно. По този начин ще имате дълго време да се наслаждавате на по-гладка, по-сияйна кожа, без бръчки и пигментации.

Серуми

Губейки витамин С, кожата губи гладкост, еластичност и младост. В чист вид обаче този витамин е изключително нестабилен. Макар, че се разтваря много лесно във вода, витамина бързо се окислява и за това беше предизвикателство да се използва в козметиката. Днес, в резултат на научните изследвания и новите технологии, вече е получена нова форма на аскорбинова киселина, която се разтваря в мазнини. Това откритие направи възможно успешното включване на витамин С в съвременната козметика.

Серумите притежават мощен концентрат от витамин Ц, който действа положително на кожата, използвайки всичките си полезни свойства. За да се постигне качествен ефект, са необходими проценти съдържание на витамина от порядъка на 15-20%. Именно в такова съдържание се намира витамин Ц (С) в серумите.

Имайте предвид, че качествените серуми винаги са в тъмни шишенца, понякога дори с пипета. Това е така, защото светлината повлиява неблагоприятно върху състава на витамина. Обърнете внимание и на самото съдържание и избирайте серуми, в които то е поне 15 %. Съвpeмeнните cepyми cъдъpжaт вapиaнт нa витамин Ц (C) , cъздaдeн чpeз cвъpзвaнe нaвитaминa c xидpoфoбнa „oпaшĸa“. Tя мy пoмaгa дa нaвлeзe  наистина в ĸoжaтa, което всъщност не е толкова лесна задача, заради това, че е водоразтворим. Beднъж пpoниĸнaл в дepмaтa, мoлeĸyлaтa нa витaминa ce „oтъpвaвa oт oпaшĸaтa cи“ и зaпoчвa блaгoтвopнoтo cи влияниe. Toвa e oтличнa oпция зa вceĸи тип ĸoжa.

Препоръчително е да нанасяте серума два пъти дневно- сутрин и вечер. Ако е от този вид, който има пипета, може да го смесите с любимия си крем, който използвате всеки ден.

Ексфолиращи продукти

Витамин Ц е изключително полезна съставка в ексфолиращите продукти, именно заради способността да помога на кожата. Препоръчва се употребата на ексфолиант веднъж седмично, за да премахнем мъртвите клетки и да направим кожата на лицето си гладка и ревирализирана. При мазна кожа употребата може да се засили на 2 пъти седмично, а при много суха и чувствителна, да се разреди на всеки 10 дни.

Тоник за лице

Тониците , с витамин Ц (С) имат свойството да озаряват и освежават кожата на лицето. Витамин Ц (С) енергизира силно клетките, като се насочва към свръх пигментацията и уврежданията от UV лъчите и подобряват тонуса и структурата на кожата.Много хора бъркат употребата на тоника за лице, като го използват основно за почистване. Истинската му употреба, обаче, идва точно след това. Той се грижи за изчистване на порите и подготвя кожата за нанасяне на следващите продукти – било то нощен крем (вечер) или грим, хидратиращ крем (сутрин), серум и т.н. Ако използвате крем с витамин Ц, то много подходящо е и тоника да бъде с тази съставка.

Антиоксидантите свойства на витамин С (аскорбинова киселина) и неговата роля в синтеза на колаген правят витамина жизненоважна молекула за здравето на кожата ни. Той допринася за добрия външен вид и здравословния ни тен.

Анелия Коларова

Писател и блогър

Свързани публикации:

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Търсене

Популярни публикации

  • All Post
  • Derma stick
  • Uncategorized
  • Белези от акне
  • Блог
  • Бръчки
  • Здраве
  • Козметика
  • Пигментни петна
  • Стрии

Категории

Edit Template

newderma.bg

Добре дошли в нашия сайт, посветен на органичната красота!

Ние сме ентусиасти, обединени около идеята, че красотата трябва да бъде не само външна, но и здравословна и устойчива.